Najlepiej przeżywamy Święta, kiedy dobrze się do nich przygotujemy. Mimo, że istotą Wielkanocy nie jest „święconka” to jednak nie wyobrażamy sobie tych Świąt bez tradycyjnego koszyczka z pokarmami.
Właśnie dlatego w sobotę 11.04.2020r., tuż przed Wielkanocą, opiekunowie Rady Wychowanków zorganizowali dla mieszkańców naszej placówki tradycyjne przygotowanie wielkanocnego koszyczka.

Święcenie pokarmów zawsze odbywa się w Wielką Sobotę i jakkolwiek jest obrzędem zwyczajowym (w naszych czasach obchodzony jest głównie w Polsce) to jednak na trwałe wszedł w klimat i krajobraz tego dnia wielkiej zadumy w Kościele. Jest pierwszym skojarzeniem z Wielką Sobotą i wspaniałym wspomnieniem z dzieciństwa. W tym roku, ze względu na ograniczenia związane z epidemią korona wirusa, nie mogło się, niestety, odbyć święcenie pokarmów w kościołach, ale nic nie stało na przeszkodzie aby przygotować tradycyjne koszyczki.

Takie wspólne działania są zawsze okazją do gawędy i przekazania wiedzy w sposób nieszablonowy. Naprawdę podczas zabawy można się czegoś ciekawego nauczyć. I tak, podczas wspólnego przygotowania tradycyjnej ,,święconki’’, wychowankowie dowiedzieli się, iż święcone pokarmy mają nam zapewnić przez cały rok płodność, obfitość, zdrowie oraz dostatek.

Dzieci poznały tradycję święcenia pokarmów a także jej historię. Rytuał ten jest obecny w chrześcijańskiej tradycji od VIII wieku, natomiast w Polsce przyjął się dopiero sześć wieków później. Pierwotnie święcono tylko chlebową figurkę o postaci baranka. Potem dodano kolejno: jajka, ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Obecnie poświęcamy przede wszystkim chleb, jajka, mięso oraz sól. Pokarmy te mają bogatą wielkanocną symbolikę i wychowankowie mogli się z nią zapoznać.

